Yörüklerin kökeni nedir?
Yörükler Türkmen/Oğuz kabileleridir. Yörük, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş kişidir. Yörük kelimesi, Anadolu’da yayla kış hayatı yaşayan Türkmen kabileleri (Obalar) için de kullanılır. 1990’lara kadar kademeli olarak devam eden bu yaşam biçimi, çok küçük ölçekte de olsa günümüzde de devam etmektedir.
Yörük diye kime denir?
Yörükler, Anadolu ve Rumeli’de göçebe olarak yaşayan, geçimini hayvancılıkla sağlayan ve mevsime göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türkleridir. Bunlara Türkmen de denir.
Yörük özellikleri nelerdir?
Tarihi dönemlerde Yörük; ilkbaharı yazlıkta, yazı yaylada, sonbaharı sonbaharda ve kışı kışlakta geçiren kişidir. Bir göçebenin yaşamı hayvanına bağlıdır. Başlıca güç kaynağı hayvanlarıdır. Yörük ekonomisinin temeli hayvan beslenmesidir.
Yörükler Alevi mi Sünni mi?
Yörükler arasında daha az Alevi vardır, genellikle Sünnidirler, ancak Yörük gelenekleri ve Alevi kültürü birbirine daha yakındır. Osmanlı döneminden beri birçok göçebe kabile inançlarını gizlemek zorunda kalmış, göçebe oldukları için Sünni olduklarını iddia etmiş ve zamanla asimile olmuşlardır.
Yörüklerin atası kimdir?
Yörükler, Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve Türkmenler gibi bir Türk kabilesidir. 745’e kadar Göktürklerin kurucu ve temel unsuru olarak Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağ dağlarında göçebe olarak yaşadılar. Göktürklerin (Kutluk) egemenliğinin sona ermesinden sonra Uygurlara tabi oldular.
Yörüklerin mezhebi nedir?
Bugün Edremit ve çevresindeki Tahtacılara Yörükler tarafından Türkmen denmektedir. Bu bölgede Türkmenlik Alevilik veya Kızılbaş anlamına gelmektedir.
Antalyalılar yörük mü?
Antalya’da göçebeler kentsel nüfusun tarihi ve kültürel temelini oluşturur. Geçmişte Antalya’nın vatandaşlarının çoğu göçebeydi, ancak merkeze göç ettiler ve göçebe kültüründen koptular. Yörüklük sıklıkla bir ulus olarak algılanmıştır, ancak ulusun ötesine geçen bir kültürü yansıttığı unutulmamalıdır.
Yörükler nasıl insanlardır?
Yörük; göçebe, dağlık,1 yaya olarak çok ve çabuk seyahat eden, iyi seyahat eden, yeniçerilere katılan bir piyade askeri,2 Anadolu ve Rumeli’de hayvancılıkla uğraşan göçebe Türkmen,3 geçimini hayvancılıkla sağlayan göçebe Türkmen. Yörük, Anadolu ve Rumeli’de göçebe hayatı yaşayanlara verilen isimdir.
Yörük Çingene midir?
Çingeneler göçebe bir halktır. Ama o bir Yörük değildir. Göçebe kelimesi bir grup insan için karakteristiktir. Öte yandan Yörüklük esasen bir yaşam tarzını anlatır ve aynı zamanda etnik bir grup olduğunu da belirtir.
Kaç çeşit yörük vardır?
Karakeçili, Sarıkeçili, Kızılkeçili, Kurtlu, Haculu ve Atçekenler gibi aşiretlere ayrılmışlardı.
Yörüklerin dini nedir?
Yörükler Müslümandır ve İslam dininin Sünni koluna mensupturlar. Hepsi; kendileri gibi Türk olan İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin amel (ibadet, iş) ekolünü ve İmam-ı Maturidi’nin itikad (inanç) ekolünü benimsemişlerdir.
Yörükler hangi ırktan?
Bu çalışmanın konusu olan Yörükler, yılın belirli zamanlarında yaylada yaşayan, yılın belirli zamanlarında kışlaklarda kalıp hayvancılıkla geçimini sağlayan, kışın ise basit çiftçilik yapan ve kıl çadırlarda yaşayan Oğuz Türkleridir. Tezin temelini Kayı boyuna mensup Karakeçili aşireti oluşturmaktadır.
Atatürk Alevi miydi?
Dedesi Ahmet ve kardeşi Hafız Mehmet Emin’in “Kızıl” lakabından ve yerleştikleri ilçenin adı olan Kocacık’tan da anlaşılacağı üzere Mustafa Kemal’in baba tarafından soyu, Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli rol oynayan Kızıl-Oğuz veya Kocacık Yörüklerine kadar uzanmaktadır. Türkmen kökenlidir.
Kızılbaş nereden çıktı?
13. ve 14. yüzyıl sonu Anadolu’da ortaya çıkan Şiiliğin Hurufilik mezhebinin güçlü etkisi altında faaliyetini sürdüren Bektaşilik ve 15. yüzyıl sonlarında ortaya çıkan ve 16. yüzyıl başlarında Anadolu’da derin izler bırakan Şah İsmail Safevi’nin takipçisi olan Kızıldenizli bir akım haline gelmişti.
Yörüklerin anavatanı neresi?
Büyük Larousse’da Yörük, 14. yüzyılın sonlarından itibaren Orta, Güney ve Batı Anadolu ile Rumeli’de göçebe hayatı yaşayan Türkmen aşiretlerine mensup bir halk için kullanılan bir isim olarak geçmektedir (Larousse, yaklaşık 24).
Yörüklerin mezhebi nedir?
Bugün Edremit ve çevresindeki Tahtacılara Yörükler tarafından Türkmen denmektedir. Bu bölgede Türkmenlik Alevilik veya Kızılbaş anlamına gelmektedir.
Yörük ile Türkmen arasındaki fark nedir?
Bir süre sonra Osmanlı İmparatorluğu döneminde çok önemli mevkilerde bulunan Türkmenler yerleşik hayata geçmeye başlamıştır. Yerleşik hayata geçmeyip göçebe olarak yaşayan Türkmenlerin bir kısmına Yörük dendiğini görebilirsiniz.
Yörük kelimesinin kökü nedir?
Yörük göçebe bir Türk kabilesidir, yör-ü-k kelimesi sürekli dolaşmaları, yürümeleri ve gezinmeleri nedeniyle yür-ü-k kelimesinden gelir. Yörük/yürüme yüğrük/yör-ü-k kelimesinden gelir ve “yürüyen, dolaşan, inen ve dolaşan” anlamına gelir.